Rolf Bergström polis och passionerad brottsförebyggare
Efter pensionen från polisen ville Rolf Bergström inte sluta arbeta helt. Eftersom han tycker att brottsförebyggande arbete är viktigt och intressant så hoppade han på uppdraget som besiktningsman hos Svensk Trygghetscertifiering.
- Det är ett viktigt arbete där vi bidrar till människors ökade trygghet och trivsel. Att få arbeta med det var väl även en anledning till att jag blev polis en gång i tiden. Dessutom är det roligt att komma ut och träffa folk, säger Rolf.
Han bor i Sundbyberg med sin sambo, har tre barn, tre barnbarn och ett sommarställe utanför Malmköping. Ett av Rolfs fritidsintressen är jakt men han tycker ändå att han som pensionär hinner med en del besiktningsuppdrag.
Polisyrket är en bra kunskapskälla
Rolf har arbetat som besiktningsman i ungefär fem år och har stor nytta av sitt tidigare yrkesliv som polis. Han menar att han som ordningspolis var ute på alla möjliga uppdrag och såg hur brottsligheten fungerar. Han har även arbetat som brottsplatsundersökare, kriminalpolis, sjöpolis och forensisk dykare. Det ger honom en bred erfarenhet när det gäller kriminell verksamhet och otrygga platser.
Sedan 30 år tillbaka är han ordförande i en bostadsrättsförening och vet genom det en del om fastighetsförvaltning. Han har dessutom varit hantverkare en gång i tiden, så han har en bred och gedigen erfarenhet av både fastigheter och trygghetsfrågor.
Som besiktningsman tror han att det är viktigt att vara noggrann och veta vad man ska titta efter. Förutom sin erfarenhet har han ett noga framarbetat program att arbeta utifrån.
- Vi har rätt förutsättningar för att kunna hjälpa fastighetsägare att göra rätt saker för ökad trygghet och trivsel.
Vid en trygghetsbesiktning gås såväl utemiljö som trapphus, källare, vindar, tvättstugor med mera igenom. De brister som uppmärksammas protokollförs och efter genomförd besiktning får fastighetsägaren ett protokoll med såväl brister som åtgärdsförslag.
Det går att bygga bort problem
- Man kan bygga bort en hel del problem. Genom att vidta åtgärder i en fastighet så att det till exempel är svårt för obehöriga att göra inbrott eller gömma stöldgods så blir det en tryggare miljö för dem som bor där, det ska vara svårt att begå brott, säger Rolf
En annan faktor för tryggheten i en fastighet är att se över det mest grundläggande, att det är helt, rent och snyggt. Rolf menar att om det är ordning och redan så fortsätter de som bor i fastigheten att behålla det så.
De vanligaste bristerna finns ofta i utemiljön. Det kan vara platser som är mörka och skymda där det går att både gömma sig själv och till exempel stöldgods, vapen eller narkotika.
- När vi är ute och besiktigar träffar vi ofta boende och då frågar vi vad de upplever för problem. Vi får en del tips som vi även delger fastighetsägaren, säger han.
Rolf berättar att många fastigheter har bra koll men vill stämma av att de ligger rätt när det gäller säkerheten, medan andra har ett stort behov av att öka tryggheten i sina fastigheter.
- Att vara fastighetsförvaltare är inte detsamma som att vara brottsförebyggare och vi kan stötta fastighetsägare med vår kunskap och erfarenhet, säger han.
Rolf tycker att de som håller på med nyproduktion borde vara mer intresserade av att bygga rätt från början.
- Det blir bra mycket billigare att bygga rätt från början när det gäller tryggheten än att åtgärda det i efterhand, avslutar Rolf.